Programajánló

Események, programok a Pilisben

2011.04.28
Eseménynaptárunkban a Pilisben és környékén megrendezésre kerülő programokról, túrákról tájékozódhat. Az esemény címére kattintva annak információs oldalára ugrik az oldal, ha a dátumra kattint, akkor a kiválasztott nap programjainak részletes listáját láthatja.

33. Régi Zenei Napok nyitókoncert Vácott, vasárnap 20 órakor

2017.06.25 - 2017.06.25
Vácra érkezett a 33. Régi Zenei Napok! Szeretettel invitáljuk a ma esti nyitókoncertre. A váci Fehérek Templomában este nyolc órától két világhírű művész, Emma Kirkby és Nicholas Clapton szólaltatja meg Purcell, Händel , Hasse és más nagyszerű zeneszerzők műveit.
Műsor:

H. Purcell: She loves and she confesses too Z.413
O lead me, lead me (Bonvica’s song)
Dear pretty youth – Ária A viharból

J. Blow: Draw out the minutes
The self-banished

H. Purcell: What a sad fate is mine
The cares of lovers Z.632
O solitude Z.406

G. F. Händel: Sarai contenta un dì – kantáta Hwv.156
Cantata IX Conservate, raddoppiate HWV185 - duett
Tanti strali HWV 197 -duett

J. A. Hasse: "Va cogliendo la mia Clori" – olasz kantáta

H. Purcell: Három dal
Music for a while
If music be the food of love
An Evening Hymn

G. F. Händel: Lungi da voi - kantáta HWV 126c

Közreműködnek:

Emma Kirkby – szopránŰ
Nicholas Clapton – kontratenor

Fábri Flóra
– csembaló
Vályi Csilla – gordonka

Emma Kirkby angol szoprán énekesnő egyike a régi zene legismertebb specialistáinak. Művészetét több, mint 100 CD őrzi. Elsősorban a reneszánsz és barokk korszakban mozog otthonosan, de repertoárja Hildegard von Bingen középkori szekvenciáitól Amy Beach amerikai zeneszerzőnő dalaiig terjed. Nem készült szólista karrierre, oxfordi tanulmányai alatt és azt követően kedvtelésből énekelt különböző kórusokban. Alapító tagja volt a Taverner Choirnak, majd 1973-ban kezdődött hosszú együttműködése a Consort of Musicke és az Academy of Ancient Music együttesekkel. Később a világ számos vezető karmesterével és zenekarával készített felvételeket Händel operáiból és oratóriumaiból, Bach kantátáiból, Scarlatti, Haydn, J. Chr. Bach és Mozart műveiből. 1999-ben hazájában „Az év művésze” kitüntetést, 2000-ben a Brit királyság lovagi címét („Dame”), 2011-ben „A Királynő ZeneiDíját” kapta, 2007-ben a kritikusok „A világ 20 legnagyobb szopránja” közé emelték. Emma Kirkby hosszú éveken át tanított a Dartington International Summer School, a Guildhall School of Music, a Bel Canto Summer School és a University of Bath-ban, ahol 1994-ben doktorált.

Nicolas Clapton angol kontratenor énekes tanulmányait az oxfordi Magdalen College-ban végezte, majd 1984-ben mutatkozott be a londoni Wigmore Hall-ban. A következő évben a barcelonai Viñas énekversenyen 2 első díjat nyert, 1987-ben pedig az „Angol Dal Díjat” (English Song Award) kapta. Ismertségét elsősorban a kortárs kontratenor, valamint a barokk kasztrált szerepek révén szerezte, 29 ősbemutató (köztük 6 opera) fűződik nevéhez. Fellépett a világ vezető operaházaiban, de közel áll hozzá a romantikus dalirodalom is. Repertoárján Bach és Händel művei mellett Elgar és Vaughan Williams, valamint Verdi Requiemje és WagnerWesendonck dalai is megtalálhatók. Nicolas Clapton évekig tanított a londoni Trinity College of Music-ban, jelenleg a Royal Academy of Music professzora. Mesterkurzusokat tartott a Dartington International Summer School-ban és a budapesti Zeneakadémián, ahol 2005-ben a „Szabad művészetek doktora” címet kapta. Íróként is aktív, első kötete, „Moreschi, az utolsó kasztrált” címmel 2004-ben, második könyve pedig „Budapest, a zene városa” címmel 2009-ben jelent meg.