Túraleírások

Lajos forrás

Kiss Antal pilisi túráiból szemezgetve
2012.03.13
2012.03.21

ÚTVONAL: Szentendre - Kéki bánya - Kő hegy - Lajos forrás - Holdvilág árok - Kiskovácsi - Pomáz

Az Úr 2011. esztendejének Újkenyér [augusztus] havának utolsó napja, egyben a csillagászati nyár vége. Kellemes, nyárias idő, lábamnak hiányzik a mozgás, ezért útra kelek.

Tájkép/Kiss Antal
A HÉV szokásától eltérően pár perc késést gyűjt össze Szentendréig, viszont udvariasan tájékoztat, holnaptól változik a forgalmi rend. Szentendre, konténer, jegyvétel, séta a 6-os kocsiálláshoz. Időben indulunk [09:35], közben kiderül, vásáros nap van, attól gyültünk össze szép számmal. Régi, kedves ismerőssel, Pista bátyámmal találkozom, csapatával a Prédikálószéknek vették az irányt. Emlékezetem szerint ez Pilisszentlászlóról a piros+ jelzésen érhető el a 639 m magasan fekvő Prédikálószék. Gyönyörű túra. Jó kirándulást kívánunk egymásnak, Kéki bányánál leszállok, 09:56 van.

Turistaút/Kiss Antal
Légkondicionált, panorámás busz továbbhajt. Átkelek az úton, s máris szemembe ötlik a sárga + jelzés. Ezt követem egy darabig, pár lépés megtétele után, a szelíden csordogáló Bükkös patak hídján állok. Innen 3,0 km a Kő hegyi turistaház, mely télen-nyáron várja az arra járókat, étellel, itallal, szállással.
Szomorúan konstatálom az út minősége az eltelt időszak alatt nem változott, jottányit sem, továbbra is meredeken emelkedik, ronda, gidres-gödrös, köves. Az út hibáiért kárpótol a Kéki bánya mögött meghúzódó gyönyörű táj. Az aprócska házak lágyan bújnak meg a hegyek zöldellő tengerében.

Dobos-hegyi víztározó/Kiss Antal
Épp átváltok a sárga + -ról a sárga sáv jelzésre, mikor jelez a telcsi. Üzenet érkezett, ez remek, jól jön csipetnyi szusszanás a kaptató leküzdése után. Hangos hörgéssel, félmeztelen fiatal ember támadja meg a nyomókutas vízadó helyett. Vajon párja elől menekül, vagy csak szimplán mazohista? Drága, kedves, aranyos, csinos, barátnő közli, hogy a munka nem vár, a hajtás nagy, és szimplán irigylik azt ki nyugdíjas. Majd ha egyszer sok pénznek látszó papírbankó akad a kezembe, kiváltom kedveskéimet a munkából, igazán megérdemelnék! Eközben a Dobos hegyi víztározó néz farkasszemet velem.

Tájkép/Kiss Antal
Utamat, kényelmesen, ballagva folytatom. Egy emlékkő vonja magára a figyelmet. Idén májusban még nem állt itt, akinek állították biztosan jó ember lehetett. Újabb emelkedő, az út minősége változatlan, a vádlik kéretnek nem elfáradni. A fák árnyékot nyújtanak, itt-ott aprócska gondozott házak, szép kertekkel.Még egy csipetnyi emelkedő és fent vagyok. Visszafordulván gyönyörű panoráma részese lehetek. A fény villanás UFO vagy új gazdagék hivalkodó pompája. Innen nem lehet eldönteni.

Célomtól pár száz méterre egy kápolna tűnik fel az ősvény mellett. Az útleirások nem tartalmaznak értékelhető adatot. A helybéliek elmesélése szerint egy kedves, idős néninek emelték a kápolnát a fiatalok. A kápolnában a feszület alatt egy szent kép, a kőbe vágott fülkében: mécses, zöld nővény, szentek. Isten adjon neki békét, ott hol van!

Kőhegyi turistaház/Kiss Antal
Felértem, itt a turistaház, 11:16 van. A 3,0 km leküzdése, 80 percbe telt, nyugodtan, kényelmesen, meg-meg állva, egyrészt a kaptatók miatt, másrészt a táj csodálatos harmóniája, a zöldellő lankák, szelid szellőben varázslatosan hullámzó tengerének látványa miatt. Mint mikor szép lányt tartasz karjaidban az első édes csókra várva! Nem sorjáztak a vendégek e szép, verőfényes napon a turistaházban. Az egyetlen vendég, szomorúan konstatálta, hogy nincs terülj-terülj asztalkám. Bánatában csatlakozott a többiekhez, kik jóízűen legelésztek.

Fotó:Kiss Antal
Harapok a magammal hozott elemózsiából, beszélgetek a turistaházat üzemeltető fiatalokkal, miközben tűzforró, gőzölgő, gyomornak kedves melegséget nyújtó fekete kávé kerül az asztalra. Amott árva csacsi hűsöl. Elköszönök, írány az útjelző tábla, mint hiteles forrás a következő állomás megtételéhez. 3,5 km séta vár a Lajos forrásig a sárga sáv jelzésen.

Válaszút/Kiss Antal
A sárga sáv jelzésen elindulva megállapítható a turista út a tavaszi lovas túrák nyomait hordja magán. Kellemetlen rajta haladni, figyelni kell, ha nem akarjuk lábunkat törni. 1 km megtétele után válasz úthoz érünk. Jobbra a Vasas szakadék, balra Lajos forrás várja az erre járó vándorokat. Nyert a baloldali leágazás, irány a Lajos forrás, kis emelkedővel indítok, az erdőben megszólalnak a madarak. Ez idáig csivitelésük nem igen hallatszott. Kényelmes sétatempó, biciklis megelőz, szemből egy fiatal család halad el. Az út jó minőségű, bár a szárazság nyomai erősen látszanak mindenütt.

Műút Lajos-forrás felé/Kiss Antal
A turista út széles aszfaltcsíkba torkollik. Pár méterrel hátrébb volt az utolsó sárga sáv jelzés, mely alapján balkéznek tartva érhetjük el a Lajos forrást. Szemben kivágott erdő rész. Jobbra, balra műút. a rossz nyelvek szerint ez a műút 13%-os emelkedőt jelent a Lajos forráshoz, más vélemények szerint épp ellenkezőleg; 13%-os lejtőről beszélünk. Szerintem meg fel kellett menni, igencsak levegőért kapkodva az út végén.Lajos-forrás
Ime a várva várt cél: Lajos- forrás. Az Úr 2010. esztendejének Újkenyér havának elején jártam erre egy népes csapattal. A forrást egyszerű tábla hirdette, imigyen: "LAJOS FORRÁS. PILISI PARKERDŐ". Egy évvel és pár nappal később, az alábbi felíratú, diszes tábla köszönt a forrásnál.A forrás és környéke, mint mindig, most is rendezett, gondozott. A forrás a nevét Nagy Lajos királyunkról kapta, ki állítólag gyakran vadászott ezen a környéken. A forráshoz tartozó medencét Gabrinyi Sámuel építész álmodta papírra. A medence megvalósítására a MTE Péntekiek Asztaltársasága révén kerülhetett sor 1908-ban.

Ságvári Endre turistaház/Kiss Antal
Több leírással ellentétben a Volán busz járata [2936 számú,] meglehetősen régóta [2008. 02. 01.] nem jön fel a forráshoz. Itt müködött a jó nevű, remek konyhájú Ságvári Endre turistaház, melyet 2006-ban bezáratott a kőjál??? Az időpontban nem vagyok biztos és erre érdemlő hiteles adatot sem találtam. A múltból maradt örökségünk 2011. augusztusában meglehetősen rossz állapotban van. Engedjük értékeinket tönkre menni, pedig elődeink tudhattak valamit, ha időt, pénzt, energiát nem sajnáltak a létrehozásra, üzemeltetésére. A forrás előtt kihelyzett tájékoztatóval ellentétben erős kételyeim vannak a Holdvilág-árok eléréséhez megadott 30 perces idővel.

Holdvilág-árok/Kiss Antal
Elindulván a piros négyzet jelzésen mindjárt egy sorompóba ütközöm. Ezt ügyesen megkerülve 15 perces, folyamatos emelkedővel nehezített erdészeti uton elérem a piros+ jelzést, mely elvezet a Holdvilág-árok feletti pihenőig 30 perc alatt. Ezen útszakasz folyamatos lejtmenet, próbára téve lábakat, göröngyös szakaszok a figyelmet. Átlag ember, átlag sebesség mellett 45 perc alatt ér el a pihenőig, amely mintegy 1,5 km.Itt csipetnyi szusszanás, némi elemózsia és még jéghideg Lajos forrás béli víz bevitele mellett megindulunk a lépcsősoron lefelé a Holdvilág-árokba, 13:44-kor, a piros+ jelzésen. Kiskovácsiig ez nagyjából 2,0 km. Javításra váró falépcsőfok, esős, csúszós időben itt művészet le, illetve feljutni. Két ép gerenda elhelyezése, rőgzítése nem oly nagy feladat, tán beleférne az erdészet keretébe!

Holdvilág-árok/Kiss Antal
Leértem, eldöntetett, hogy az árokban megyek végig , és nem megyek fel a Pörgelóci-nyergen vezető turista útra, hol a piros+ az úr. Szép képződmény a szikla falban. Méretes szirtfalak közt, kellemes napsütéses időben kövek, bedőlt fák, szűk falak közt haladok előre. Még egy neki rugaszkodás, a szűk falak közt az első víztócsa fölött, egy kidőlt fán vezet tovább az út. Jól lehet támaszkodni a jobboldali szirtfalra. Pár lépés után feltűnik egy hidacska, eldönthetik a népek a hogyan továbbot. Ki lehet menni az árokból mindkét oldalra. A hidacska előtt elhaladva, pár lépéssel el lehet érni a Meteor létrát, mely levisz a Holdvilág-árok további szakaszára. Sajnálatos módon az elmúlt hetek száraz időjárása nem tett jót az időszakos vízesésnek. Figyelmeztető tábla és jelző zászlósor hívja fel a figyelmet a veszélyre. A létrát - mely 8-10 méteres magasságot hidal át - mindenki saját felelősségére használhatja, tájékoztat a kőbe vésett figyelmeztetés. Az utolsó védőgyűrűt valami elme roggyant eléggé el nem ítélhető módon megrongálta. Az ily idétleneket a társaik vajh, mért nem pofozzák le?

Holdvilág-árok barlang/Kiss Antal
Az Y ágú barlang. Bementem egy darabon, majd kijöttem, mikor hideg fuvallat figyelmeztetett; ne tovább!!! Furcsa a Meteor létra a lezúduló vízesés harsogó crescendója nélkül. Nyomasztóan hat a csend, magányosnak, árvának érzi magát az ember gyermeke ennyi nyomasztóan magas szikla fal közt.Egy emlékezetes rész, hol elmúlt évben széditő gyorsasággal jutottunk le az árokba szemrevételezni a vízesést, megmászni a Meteor létrát. Kivezető lépcsősor az árokból, igencsak tüdőt rongáló. Nedves, csúszós időben erősen meg kell küzdeni vele.

Holdvilág-árok/Kiss Antal
Ez a másik oldalra kivezető út a vízesés előtt, annak ki nem akar létrázni. Mennyire tüdőt rongáló, nem tudhatom, mivel nem jártam rajta. Kellő figyelemmel a létra egyszerűbb. Az út jól járható, köszönhetően a száraz időnek. Újabb lépcsősor, jól kiépítve, itt-ott kidőlt fatörzsek alatt lehet átjutni. Útban a Domini-forrás felé megjelent a víz által alkotott csermely, kidőlt fatörzs az úton. Pár perc, s máris a Domini forrás feletti pihenőben vagyok. Aprócska fahíd visz a túl partra. Újabb híd. Kidőlt fa és pihenő. Im, utunk végcélja, elértük a Holdvilág-árok alsó pontját, 15:00-kor.

Pár perc séta, és máris a Kiskovácsi Ág. mh. vagyok. 15:20-kor jön a menetrendszerű, légkondicionált és sec perc alatt bevisz Pomázra. A mintegy 10,0 km utat 5 óra alatt tettem meg kényelmesen, ballagva, megállva, hamizni, kávézni, fotózni. Buszos intervallumok nem számolva.

Minden túratársnak kellemes időt, túrázást kívánok.
http://antalkiss.hupont.hu/
Programajánló