Tanösvények

Strázsa-hegyi tanösvény - Esztergom-Kertváros

2015.07.23
2015.07.23

A Strázsa-hegy a Pilis és az egész nemzeti park nyugati peremén áll. A terület több mint száz évig katonai lőtérként funkcionált, ennek köszönhetően szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit.

A túra iránt érdeklődőknek javasoljuk, hogy először a Kökörcsin Erdei Iskola emeletén berendezett kiállítást tekintsék meg, mely bemutatja a terület élővilágát. Ezután érdemes végigjárni a 1200 m hosszú, 1 óra alatt bejárható kör vonalvezetésű tanösvényt és személyes élményeket gyűjteni a terepen. Ehhez nyújt segítséget a tanösvényhez készült vezető füzet, amely a hegy csúcsától a hegylábi tavakig bemutatja a terület legjellegzetesebb élőhelyeit. Szakavatott vezetéssel bejárva a környéket, felfedezhetjük a fokozottan védett terület évszakonként változó védett növényeit, mint a gyönyörű erdei szellőrózsát, a sömörös kosbort, a tavaszi héricset, a fekete és a leánykökörcsint, vagy az apró nőszirmot. Utunk során láthatunk számos szebbnél szebb nappali lepkefajt. A Kis-Strázsa hegy tetején álló kilátóból egyedülálló panorámában gyönyörködhetünk. A tanösvény utolsó állomásánál a "Gyilkos-tónál" a vízpartok rejtett élővilágával ismerkedhetünk meg.

A tanösvény füzet végén található rejtvényt érdemes kitölteni és bedobni a Kökörcsin Erdei Iskola falán található levélszekrénybe. A helyes megfejtők között értékes nyereményeket sorsolunk ki.

PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK

Ajánlott látogatási időszak: egész évben, de a legszebb tavasszal, amikor a legtöbb virág nyílik

Látogathatóság: a tanösvény szabadon látogatható, szakvezetés kérhető. Csoportok számára (20 főig) a torony és a kiállítás előzetes bejelentkezéssel, az alábbi díjszabás szerint látogatható: teljes árú: 10 000 Ft/csoport/óra, kedvezményes: 6000 Ft/csoport/óra. A vezetett túra időtartama 2 óra.

Megközelítés: a tanösvény a Kökörcsin Erdei Iskola mellől indul, amely Esztergom-Kertváros mellett, a Dorogot elkerülő 117 sz. főút és a Suzuki út kereszteződésében található. Budapestről az Árpád-hídtól induló Volánbusszal közelíthető meg, Esztergom-Kertváros laktanya megállónál kell leszállni.

Tanösvény füzet kapható: a Kökörcsin Erdei Iskolában, és a DINPI Zöld Pont Irodájában (Budapest XII., Költő u. 21.).

További információ és szakvezetés kérhető:

Programajánló