Tanösvények

Rám-szakadék Tanösvény - Pilisi Parkerdő

2015.07.22
2015.07.22
A tanösvény Dömösről indul és a Rám-szakadék felső pihenőjének érintésével a Lukács-árokon keresztül ér vissza a Szőke-forrás-völgybe. Megtekintésével egybekötve, a számos lehetőség közül két útvonalat szeretnénk a figyelmükbe ajánlani!

Az egyik egy kb.7,0 km hosszú túra, amely Dömösről indul, majd a Szőke-forrás-völgy – Rám-szakadék – Lukács- árok – Szőke-forrás-völgy útvonalon haladva Dömösön ér véget. A másik javasolt útvonal egy körtúra, amely az előzőnél lényegesen hosszabb (kb. 17 km), és főként gyakorlott túrázóknak ajánljuk. Ez a Rám-szakadék felső pihenőjéig az előző túrával azonos nyomvonalon halad, azonban ott nem kanyarodik vissza Dömös felé a Lukács-árokba, hanem felkapaszkodik először Dobogókőre, majd a Prédikálószékre, és a Vadálló-kövek érintésével ér vissza Dömösre.

A Szőke-forrás völgy elején elhelyezett táblákon megismerkedhetnek a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészetével. Olvashatnak Dömös történelmi gazdagságáról és a Mária jelenés emlékét őrző Szent-fa kápolnáról.

A Lukács-árok bejáratánál rövid tájékoztatás olvasható a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park tevékenységéről, akik egyéb közös tevékenységük mellett a Rám-szakadék értékeinek megőrzése és bemutatása érdekében is együttműködnek. Itt került elhelyezésre a környék nevezetes történelmi emlékhelyeit bemutató tábla is.

A Lukács-árok és a Rám-szakadék bejárata között az út szélén elhelyezett táblákon a Szőke-forrás-völgy növény- és állatvilágával ismerkedhetnek.

A Rám-szakadék bejáratánál került elhelyezésre a Rám-szakadék közlekedési rendjének szabályait bemutató tábla, majd továbbhaladva a Rám-szakadék élővilágáról geológiájáról és keletkezéséről olvashatnak.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a Rám-szakadékban az élmények és a biztonságos közlekedés miatt lentről fölfelé érdemes haladni! Ahogy szűkül a völgy a gyönyörű erdőképről egyre inkább lépteink helyére, a Rám-szakadék egyedülálló, vízmosta sziklafalaira és a kapaszkodó létrák melletti vízesésekre irányul a figyelem. Fölfelé haladva önkéntelenül magával ragad a szurdokvölgy páratlan hangulata.
A Rám-szakadék tetején ismertetőt olvashatnak az általunk javasolt hosszabb túra által érintett kirándulóhelyekről, vagyis Dobogókőről, a Prédikálószékről és a Vadálló-kövekről.

Tanösvényünk utolsó állomásán, a Lukács-árokban, a holt faanyagnak az erdő életében betöltött kiemelkedő szerepéről olvashatnak.

Tisztelt Látogatóink! A balesetek elkerülése érdekében az alábbi kérésekkel fordulunk Önökhöz:
  • A Rám-szakadék turistaútján kizárólag alulról felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába haladjanak!
  • Kedvezőtlen időjárási körülmények között ne induljanak el a Rám-szakadékba, mert olyankor veszélyes a szakadékban való haladás!
  • Mindvégig kövessék a kijelölt turistajelzést! A szakadékból ki-, illetve oda bemászni életveszélyes!
  • A kihelyezett létrák és kapaszkodó korlátok az Önök biztonságát szolgálják. Kérjük, hogy rendeltetésüknek megfelelően használják azokat!
  • Csak a terepviszonyoknak megfelelő lábbeliben vállalkozzanak a túraútvonal végigjárására!
Kívánjuk Önöknek, hogy sok szép erdei élménnyel gazdagodjanak túrájuk során!
Programajánló