Megközelítés

A Pilis megközelítése

2012.04.24
2012.04.24

Autóval

A hegyvidéket a 11-es és a 10-es főút öleli körbe. A két főutat Dorog és Esztergom között a 111-es út köti össze. A 11-es főút Budepestet a Flórián tértől a Szentedrei úton hagyja el, keresztezve az M0-ás körgyűrűt, Szentendréig 2x2 sávos. Szentendréről ágazik ki a régi pilisszentlászói országút, ezen keresztül érhető el Dömörkapu és Lajos-forrás is. A Panoráma műút elhalad a szentendrei Skanzen mellett is, majd Pilisszentlászló érintésével átvezet a 11-es főút Visegrád és Dömös közötti szakaszára. Szentendrét elhagyva Leányfalu, majd Tahi következik. Tahi és Tahitótfalu között a Szentendrei-Dunát átívelő hídon juthatunk át a Szentendrei-szigetre, s innen a Pap-szigetről induló komppal Vácra is átmehetünk, illetve elérhetjük a sziget településeit: Kisoroszi, Tahitótfalu, Pócsmegyer, Surány, Szigetmonostor.

Tahi után Dunabogdány érintésével érkezünk Visegrádra. Visegrád és Nagymaros között rév közlekedik. Tovább haladva Lepence, Gizellatelep, Dömös következik, majd az út eltávolodva a Dunától Pilismaróton keresztül vezet Esztergomig. Esztergom

A 10-es főút Budapestet a Bécsi úton hagyja el. Az első település Pilisborosjenő, innen érhetjük el Ürömöt. A Kevélyek sziklás hegyvonulatára nyíló kilátás kísér fel a solymári elágazáshoz, Solymáron keresztül eljuthatunk Pilisszentivánra is. Elhagyva a solymári elágazást Pilisvörösvár következik. A városból eljuthatunk Pilisszántóra, majd tovább Pilisszentkeresztre, de Csobánkára is vezet egy átkötő út. Elhagyva a várost Piliscsabára érkezünk, innen Tinnye felé a Garancsi-tóhoz lehet kitérőt tenni. Pilisjászfalu után érjük el a Piliscsévre vezető út elágazását, majd Leányvár következik. Dorogot elkerüli a 117-es út, így gyors összeköttetést teremt Dorog-Esztergom 111-es úttal.

Vasúton

HÉV: Budapest, Batthyány tér – Békásmegyer – Pomáz – Szentendre, 15 megállóval szűk 40 perc utazási idővel teszi meg a két végállomás közötti 21 km-es szakaszt a helyiérdekű vasút.

A Pilist délnyugat felől a 2-es számú Bp. Nyugati pu. – Aquincum – Óbuda – Solymár – Pilisvörösvár – Klotildliget – Piliscsaba – Piliscsév – Leányvár – Dorog – Esztergom egyvágányos mellékvonal öleli át. Esztergom – Kertvárosnál becsatlakozik a 3-as számú Komárom – Almásfüzitő – Esztergom vasútvonalba.

Információ:

  • Szob vá: 06 27 370 148,
  • MÁVDIREKT: 40 494 949

Autóbusz

A Pilis délnyugati részét az Árpád híd felől, a Visegrádi hegységet, a Dunakanyart az Újpest- Városkaputól - a Megyeri hídon át - közlekedő járatokon lehet megközelíteni, de a turisztikailag legfontosabb vonalak többsége a HÉV-hez csatlakozva, csak Pomázról és Szentendréről indul célállomása felé. A túrázók legkedveltebb járata Pomázról Dobogókőre Kiskovácsi, Pilisszentkereszt és a Kétbükkfa-nyereg érintésével kapaszkodik fel. Szentendréről rendszeres a buszközlekedés Izbégen és a Hegytetőn át Pilisszentlászlóra. Szentendréről a legforgalmasabb járat a 11-es főúton halad Visegrádig, de a buszok többsége továbbhalad egészen Esztergomig.

Információ:

  • Bp. Árpád-híd: 06-1-382 0888, 219 8086;
  • Szentendre: 06 26 311 996;
  • Esztergom: 06 33 511 721

Komp, rév

Akik a Duna pesti oldaláról, Vác, Nagymaros, Szob irányából, azaz a 2-es és 12-es útról szeretnék megközelíteni a Pilis és a Visegrádi-hegységet autóval komppal kelhetnek át a Dunán, erre több lehetőség is nyílik: Vácról komppal átjuthatunk a Pokol szigetre, majd Tahitótfalut és Tahit összekötő hídon átkelve elérjük a 11-es főutat. További átkelőhelyek: Nagymaros-Visegrád, Szob-Pilismarót (Basaharc. Esztergomot Szlovákián keresztül is elérhetjük: Szob után rátérünk az Ipoly-völgyi országútra Letkésig, Ipolyszalka (Salka)- Párkány (Sturovo) és a Mária Valéria hídon átkelve ismét Magyarországra érkezünk, Esztergomba.

Információ:

  • nagymarosi rév: 06-26-398 344
  • szobi rév: 06-30- 914 4195
  • váci rév:06-26-386 560
Programajánló